Boczek to składnik wielu dań kuchni Polskiej oraz światowej. Polacy używają go głównie do potraw z grilla, jajecznicy oraz bigosu, kiełbas oraz innych dań mięsnych. Anglia to z kolei miejsce, w którym bekon gra główną rolę podczas śniadania, zwanego English Breakfast. W tym wydaniu boczek kroi się na cienkie plastry i grilluje bądź smaży na patelni. W końcowym efekcie ląduje on na talerzu tuż obok sadzonych jajek, tostów i fasolki w sosie pomidorowym. W jakich jeszcze światowych potrawach boczek gra niemal pierwsze skrzypce? Oto kilka propozycji:
Spaghetti carbonara
Ta włoska potrawa składa się głównie z sosu stworzonego właśnie na bazie podsmażonego bekonu, pokrojonego w paseczki lub kostkę. Następnie do podsmażonego mięsa dodajemy zblendowane jajka, śmietanę i parmezan z dodatkiem pieprzu. Tak zagotowany sos serwujemy z makaronem spaghetti lub tagliatelle. Można posypać parmezanem lub listkami bazylii.
Szaszłyki mięsno – warzywne
Taka propozycja sprawdzi się zarówno latem jak i zimą. W ciepłe dni możemy wykorzystać przepis na grillu, a o chłodniejszych porach roku przyrządzić je w piekarniku. W tym przepisie bekon owijamy wokół pokrojonej w kostkę piersi kurczaka i naprzemiennie nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Warto przyprawić szaszłyki ulubionymi ziołami i przyprawami. Plastry boczku sprawią, że danie jest bardziej soczyste.
Śliwki w boczku
Do tego przepisu potrzebujemy suszonych śliwek, które owijamy sporymi plastrami przyprawionego boczku. Takie roladki spinamy wykałaczką i pieczemy dopóki mięso nie zmięknie i się nie zarumieni. Potrawa jest idealna na przyjęcia i obiad!
Sztuka mięsa w boczku
W tym przepisie możemy użyć zarówno mięsa drobiowego, wieprzowego oraz innych rodzajów. Kawałek chudego mięsa przyprawiamy i owijamy plastrem boczku, który także posypujemy przyprawami. Całość układamy na brytfance i pieczemy przez kilkadziesiąt minut aż do uzyskania miękkiego i złocistego kawałka mięsa. W taki sam sposób możemy zapięć wcześniej obgotowane ziemniaki. Danie jest efektowne i smaczne!
Rolada z boczku
Do tego przepisu potrzebujemy sporego kawałka boczku bez kości, który dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami i np. Papryką. Całość szczelnie zawijamy na kształt rolady i zawiązujemy sznurkiem do wędlin. Boczek można pozostawić na kilka godzin przed pieczeniem, tak aby przyprawy jeszcze bardziej nadały mu smaku. Pieczemy do miękkości i spożywamy na kanapki lub do obiadu! Idealnie smakuje ze świeżym chlebem i chrzanem lub puree ziemniaczanym!
Background obraz autorstwa freepik - www.freepik.com